Thursday, June 16, 2011

HP Sauce, Tabasco Pepper Sauce mengandungi DNA babi

KUALA LUMPUR 15 Jun - Semua pemegang dan pemohon baru Sijil Halal Malaysia yang menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce diarahkan menukarnya kepada produk lain yang memiliki sijil halal berikutan penemuan asid deoksiribonukleik (DNA) babi dalam produk berkenaan.
Menurut Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Sazali Harun, mereka juga diminta melakukan proses samak dan mengemukakan bukti surat akuan samak daripada Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing kepada Jakim.
"Jakim sebelum ini telah mengambil sampel produk tersebut dan keputusan Jabatan Kimia Malaysia mengesahkan terdapat DNA babi di dalamnya.
"Mereka juga dikehendaki untuk mengemukakan resit pembelian produk baru kepada pihak kami," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Dalam kenyataan yang berasingan, beliau turut memberitahu, Sijil Pengesahan Halal Malaysia bagi Syarikat Lucky Food Processing Sdn. Bhd., ditarik balik berkuat kuasa serta-merta berikutan penemuan DNA babi dalam produk Chicken Burger Patties dan Chicken Taiwan Sausage keluarannya.
Penarikan sijil halal terhadap syarikat tersebut dilakukan berdasarkan keputusan mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia yang diadakan pada 22 April lalu.
Sumber:utusan Malaysia

4 comments:

Cinoi said...

aDUI MAKIN LAMA MAKIN BANYAK PLAK MAKANAN ADA BABI HUHUHU BAHAYANYA

eh tercapslock soryy tgh kerja bah ni hehe mls mau taip balik

Izwan dE Omen said...

@cinoi~lepas ni mo kena berhati2 uda.hehehhehe

Aemy Shamy said...

Tabasco yg d Pizza Hut tu kan? Betul ba...? Huhu. Nasib x pernah guna sbb x suka, pedas ni..huhu..

mazeermohamad said...

UWEKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!! GELINYAAA!!!!! hehehe! salam kenal wasaber! hehe! nice blog! follow u, follow me back kalo sudi yaa! :'P

I'm not hacker!!